Het ras Maine Coon

Achtergrondinformatie

 

Oorsprong:

Het ras Maine Coon komt uit Noord-Amerika en dankt de naam aan het plaatsje Maine, waarvan men vermoedt dat ze daar oorspronkelijk vandaan komen. Het woord Coon komt van hun die op de staart van een wasbeertje (Engels: Raccoon) lijkt; eerst dacht men zelfs dat dit ras uit een kruising van een wasbeertje en een kat voortkwam, maar het is later bewezen dat dit biologisch onmogelijk is.

 

Uiterlijk:

De Maine Coon heeft een wild, stoer uiterlijk met zijn ruige vacht, stevige vierkante snuit en robuuste kin. Op de oren zitten lynx-tips en de neus heeft een lichte welving. Dit ras is duidelijk een halflanghaar. De kraag is vol, de pluimstaart is extra lang, een vol behaarde broek en lange haren op de buik. Op de schouders zijn de haren kort, vanzelfsprekend door de vele bewegingen.

 

Maine Coon katten kunnen tussen de 5 en 12 kg wegen, wat ze in de zwaardere klasse plaatst. De poezen zijn meestal lichter en kleiner, maar het blijft een stevige soort.

 

Als grote verrassing is daar hun stem. Deze is vriendelijk zacht en klinkt vaak als die van een kitten. Zeker bij grote katers is dat heel apart en onverwacht.

 

Bijna alle kleuren zijn bij de Maine Coon toegestaan, of het nu met of zonder wit/zilver is. De enige uitzondering zijn de kleuren lilac, chocolate en de aftekeningen met points, zoals bij een Siamese kat. Zo zijn er Maine Coon katten in effen kleuren, gestreept of gemarmerd.

 

Karakter:

Ondanks hun grote ruige uiterlijk zijn het heel vriendelijke dieren, die ongecompliceerd zijn, vaak heel tolerant tegenover andere katten en andere huisdieren, heel speels en soms een beetje klunzig.

 

Ook zijn het niet direct uitbrekers en zijn ze vlug tevreden in hun afgesloten tuin of balkon; ze gaan wel heel graag naar buiten, maar daar zijn ze dan tenslotte ook op gekleed. De vacht is bestand tegen regen, wind en sneeuw, maar ook lekker in de zon gaan liggen bakken vinden ze geweldig. Meestal zijn ze ook erg gek op water, niet om erin te zwemmen, maar om heerlijk met de poten te plonzen in de drinkbakjes.

 

Ze zijn heel graag in het gezelschap van hun mensen maar het zijn geen echte schoot-zitters. Het is denk ik niet heel erg, want 10 à 13 kilo op je schoot de hele avond, lijkt me erg zwaar.

 

Leuk om te vermelden is nog dat de Maine Coon zich langzaam ontwikkelt en pas rond de 3-4 jaar volledig uitgegroeid  is, maar zich nog steeds als een “groot” kitten blijft gedragen.

Verzorging en aandachtspunten

 

Verzorging:

De vacht klit niet gauw en laat zich makkelijk onderhouden met een wekelijkse borstelbeurt. Let echter wel goed op de oksels, want daar kunnen gemakkelijk vergeten klitjes ontstaan.

 

Mocht dit toch regelmatig gebeuren dan kunt u op de probleemplekken (geurloze!) talkpoeder inmasseren. Laat het een uurtje zitten en borstel dan goed uit.

 

Gezondheidsproblemen:

Dit ras heeft helaas soms met specifieke problemen te kampen.

• Regelmatige gebitsproblemen zoals Gingivitus en hartproblemen zoals HCM zijn erfelijke aandoeningen.

• Gewrichtsproblemen zoals Patella Luxatie en HD kunnen ook voorkomen.

Deze aandoeningen zijn bij vroegtijdige ontdekking goed te behandelen. Neem gelijk contact op met de fokker en de dierenarts als u vermoedt dat er iets niet goed is met uw Maine Coon.

 

Als fokker probeer ik de dieren hier natuurlijk vrij van te houden en ik laat mijn Maine Coons op deze punten onderzoeken door de dierenarts en via een echo. Door de echo is de nierziekte PKD ook al in een vroeg stadium te detecteren. Door middel van een bloedonderzoek laat ik de ouders ook testen op de virusziekten FeLV en FIV. Toch kunnen deze gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen.

 

Schoonheidsfoutjes:

De zogenaamde “fouten” van dit ras, waardoor ze ongeschikt zijn voor de fokkerij, zijn:

• Tenger gebouwd

• Korte staart

• Knikje in de staart

• Ogen te rond of scheef

• Kort lichaam of te laag op de poten

• Ronde oren en een brede tussenruimte tussen de oren

• Een boven- of onderbeet

• Een vacht met haren van dezelfde lengte over het gehele lichaam

 

Deze schoonheidsfoutjes hebben verder niets met de gezondheid van de katten te maken.

Cattery

LET OP!

Wanneer er meer wordt gevraagd bij de verkoop van een kitten, betekent dit niet automatisch dat het kitten beter en/of gezonder is. Informeer altijd waarom er meer gevraagd wordt en bedenk goed of u dit ook wilt betalen. Het is altijd verstandig om u bij meerdere catteries te oriënteren.

Sommige fokkers vragen voor elke kitten dezelfde prijs, anderen maken onderscheid of het kitten een mannetje of vrouwtje is. Ook kan het verschil in prijs verklaard worden doordat het kitten een huisdier is, een fok-/showdier of een Poly Maine Coon.


De normale vraagprijs ligt boven de €400,-. Wordt er minder gevraagd, let dan goed op of het wel echt om een Maine Coon gaat. U kunt hiervoor het onderkopje lezen ‘Wat is het verschil tussen een Maine Coon met en zonder stamboom?’ bij Vraag en Antwoord.

 

TIP

Voordat u een Maine Coon kitten koopt, lees dan het artikel Koop geen kat in de zak! door Astrid Straver als lid van de werkgroep Fok & Advies. Hierin staan aandachtspunten bij de koop van een kitten. Onderwerpen komen aan bod, zoals de Kittenlijst, de omgeving bij de fokker, gezondheid, dierenpaspoort, eerste keus uit het nest, stamboom, toestemming om te showen of fokken met het kitten, betaling en documenten en een koopcontract.