Er is geen video geplaaatst

Vraag en Antwoord

Op deze pagina kunt u het antwoord vinden op de volgende vragen:

• Is er een lijst met goedgekeurde catteries?

• Is er een lijst van mensen die een gelegenheidsnestje hebben?

• Wat is het verschil tussen een Maine Coon met en zonder een stamboom?

• Wat is het gewicht van een Maine Coon kitten?

• Waar vind ik meer informatie over specifieke gezondheidsproblemen?

• Kan ik een Maine Coon laten wennen aan het rijden in een auto?

• Kan ik een Maine Coon laten wennen aan een tuigje?

• Is een poes of kater de beste keus als speelkameraadje voor mijn kat?

Is er een lijst met goedgekeurde catteries?

Nee, helaas bestaat er geen lijst met catteries met een speciaal garantiecertificaat. Als u de aanwijzingen volgt in het bovengenoemde artikel Koop geen kat in de zak! en uw gezonde verstand gebruikt, kunt u zelf beoordelen of de cattery die u bezoekt geschikt is.

Koop in ieder geval nooit een zielig kitten! U haalt uzelf een hoop ellende op de hals. Ondanks hoge dierenartskosten kan het kitten toch een slechte gezondheid houden of mogelijk overlijden en u houdt daarmee slechte catteries alleen maar in stand.

 

Is er een lijst van mensen die een gelegenheidsnestje hebben?

Mensen die een gelegenheidsnestje hebben, zijn meestal niet aangesloten bij een vereniging en staan daarom niet apart geregistreerd. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat alleen deze mensen het als hobby en uit liefde doen. Bij het fokken van een nestje komt echter veel meer kijken dan men denkt en tegenover de verkoopprijs staan ook gemaakte kosten die men als koper makkelijk over het hoofd ziet. De meeste fokkers verdienen dan ook weinig of niets aan hun nesten. Dus als dat geen echte liefde is?

 

Wat is het verschil tussen een Maine Coon met en zonder stamboom?

Sommige mensen denken dat het de stamboom is die een Maine Coon duur maakt. Dat is niet het geval; bij de meeste verenigingen kost deze maar €11,-.


Als een Maine Coon zonder papieren verkocht wordt, betekent dit in de meeste gevallen dat daar “een luchtje” aan zit. De eigenaars zijn bijvoorbeeld vaak geen lid van een vereniging. Zij houden zich niet aan de (gezondheids)voorschriften van het fokken. Als ze wel lid zijn, ontduiken ze kennelijk de regels van de vereniging, want waarom zouden ze voor het verschil van elf euro hun dieren zonder papieren verkopen?

 

Een andere reden voor het niet verstrekken van een stamboom, kan zijn dat één van de ouders geen stamboom heeft of dat het kitten niet een zuivere Maine Coon is. Dit kan komen doordat de poes is ontsnapt of buiten loopt en men niet weet niet de vader is. Ook kan de moederpoes al het maximaal toegestane aantal nestjes binnen een bepaalde periode gehad hebben.


Nog een reden is uit kostenbesparing. Maine Coons gefokt volgens de voorschriften van kattenverenigingen mogen pas met 13 weken naar hun nieuwe eigenaar toe. Vaak worden katten zonder stamboom al eerder door deze “fokkers” afgegeven om te besparen op voedsel, enting, etcetera.

 

In principe krijgt u de stamboom bij de verkoop. Is deze niet aanwezig, vraag dan aan de fokker bewijzen dat deze nog in behandeling is en laat schriftelijk vastleggen dat u nog recht hebt op de stamboom.

 

Mocht u geen stamboom ontvangen hebben, is het mogelijk deze nog binnen vier maanden na de geboorte aan te vragen. De stamboom kan uitsluitend door de fokker bij de vereniging worden aangevraagd en niet door de nieuwe eigenaar. Voorwaarde is wel dat beide ouders een officiële stamboom hebben en de fokker het nest volgens de regels van de vereniging waar hij of zij lid van is, geregistreerd heeft.

 

Uit ervaring blijkt dat mensen die een Maine Coon aanschaffen, al snel zo enthousiast worden over hun kat dat ze er toch iets mee willen. Conform de FIFéregels is het niet mogelijk om met deze dieren te showen of te fokken. Hooguit zou hij (gecastreerd) uitgebracht kunnen worden in de huisdierklasse. De ervaring leert dat keurmeesters in deze klasse de voorkeur geven aan een “huis-tuin-en-keuken-kat”.

 

Wat is het gewicht van een Maine Coon kitten?

Bij Felikat wordt voorgeschreven dat een kitten minimaal 1 kg moet wegen voordat het naar een nieuwe eigenaar mag vertrekken. Voor een Maine Coon is dit gewicht aan de lage kant. Bij een enquête onder een aantal Maine Coonfokkers in 1998 bleek een kater met 12 weken gemiddeld 1750 gram te wegen en een poes 1550 gram. In de maanden daaropvolgend komen katers sneller aan in gewicht. Op de leeftijd van 6 maanden zou een kater toch wel 4 à 5 kg moeten wegen, poezen 2,5 à 3 kg.

 

 

Waar vind ik meer informatie over specifieke gezondheidsproblemen?

Virale infecties kunnen getest worden met een Snap Combo-test of een Witness-test.

Voor medische informatie over onderstaande aandoeningen, kunt u op de hyperlink klikken.

Virale infecties

•  FeLV (Feline Leukemie Virus, kattenleukemie),

•  FIV (Feline Immunodeficiency Virus, kattenaids)

•  FIP (Feline Infectieuze Peritonitis, diarreevirus)

Hartafwijkingen

•  HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie, verdikte hartspier)

Nierziekte

•  PKD (Polycystic Kidney Disease, cysten in de nieren)

Gewrichtsproblemen

•  PL (Patella Luxatie, te losse knieschijf)

•  HD (Heupdysplasie, heupslijtage)

Stofwisselingsziekte

•  PKDef  (Purivate Kinase Deficiëntie, enzymtekort)

Neuromusculair

• SMA (Spinal Musculair Atrophy, niet-functionerende motorische zenuwcellen in het ruggenmerg)

 

Kan ik een Maine Coon laten wennen aan het rijden in een auto?

Het is mogelijk om een Maine Coon te laten wennen aan het rijden in een auto maar sommigen zullen het nooit leuk vinden. U kunt het beste hier vroeg mee beginnen, eerst korte stukjes en dan langzaam opbouwen. Belangrijk is ook dat de katten een autoritje niet automatisch associëren met de dierenarts, dus neem ze ook mee als u ergens anders heen gaat.

 

Kan ik een Maine Coon laten wennen aan een tuigje?

Als u uw kat naar buiten wilt laten gaan, maar uw tuin niet voldoen kunt afschermen dan is het mogelijk om hem te laten wennen aan een tuigje (dus geen halsband met een lijn!). U kunt het beste daarmee vroeg beginnen en hem eerst in huis aan het tuigje laten wennen. Neem er één van zacht leer zodat het niet teveel kan gaan schuren op de huid. Let er wel op dat de kat niet verstrikt raakt in de lijn, want dat is zó gebeurd als hij gaat klimmen in struiken, bomen of schuttingen. Verder lopen ze zich vaak klem rondom tafel- en stoelpoten. Werk daarom alleen met een tuigje als u er permanent bij kan blijven om op te letten.

 

Is een poes of kater de beste keus als speelkameraadje voor mijn kat?

Hierop is niet zo makkelijk een eenduidig antwoord te geven. Er zijn mensen die altijd aanraden om hetzelfde geslacht te nemen; dus een kater bij een kater en een poes bij een poes. Het voordeel hiervan is dat als beide niet “geholpen” zijn, er in ieder geval geen ongepland nestje kan komen. Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om meer informatie te hebben over de kat die u al heeft. Is het een poes of een kater, is zij/hij al geholpen, wat is de leeftijd en hoe is het karakter? U kunt het beste telefonisch contact opnemen met de kittenbemiddeling.