30-03-2018: nog 7 dagen voor ze ging bevallen

Van krols en dekken tot geboorte

Keuze dekkater

Als je wilt gaan fokken, ga je op zoek naar een goede en gezonde dekkater. Voor de gezondheid kan je vragen naar de uitslag van de testen FIV en FeLV, eventueel een genetische test en testen of echo’s van de hart en nieren. Het beste is een kat te kiezen die qua namen in zijn stamboom zo min mogelijk overeenkomsten vertoont met de stamboom van je poes.

 

Dekken
Zodra je de dekkater en je poes bij elkaar zet, kan de eerste dekking beginnen. Soms is het een dag aftasten tussen poes en kater. Het beste zijn meerdere dekkingen (6 tot 20 keer) in een periode van 48 uur. Dit verhoogt het LH gehalte in het lichaam van de poes voor de definitieve rijping van de eitjes. Zo’n 24 uur na de eerste paring vindt de ovulatie plaats en worden meerdere eicellen bevrucht. De embryo’s gaan zich binnen twee dagen innestelen in de baarmoeder op gelijke afstanden van elkaar.

 

Let erop dat je de poes en kater niet langer dan drie dagen laat paren, omdat dan de berekening van de bevallingsdatum erg onzuiver wordt. De bevalling zal tussen de 59ste en 70ste dag plaatsvinden.

 

Wekenplan

In de eerste twee weken zal de aanleg en ontwikkeling van de organen plaatsvinden. Als fokker heb je nog geen bevestiging dat de dekking geslaagd is. Probeer je poes niet te vaak op te tillen en op de rug te leggen, omdat dit stressvol voor de poes kan zijn, waardoor de embryo’s afgestoten worden. Na twee weken worden de tepels van de poes roziger en beginnen op te zwellen.

 

In de derde week krijg je zekerheid! De tepels van je poes kunnen rood zijn, ze kan kribbig reageren naar andere poezen, maar juist extra aandacht van haar baasje vragen. Ze gaat meer eten en slapen en misschien is ze een beetje misselijk. Als dit zo is, kan je meerdere kleine porties voedsel geven en eventueel kan je kittenvoer geven. Een dierenarts zou nu kunnen voelen of de poes zwanger is en de embryo’s tellen, die zo groot zijn als een walnoot.

 

In de vierde week begint de buik van de poes echt in omvang toe te nemen.


Begin in week 5 een ruimte klaar te maken voor de bevalling. Leg zachte doeken in een kist of mand waar de poes in gaat bevallen. Leg alvast pen en papier klaar en zet een weegschaal neer. Voor de zekerheid kan je een flesje kittenmelk en pipetjes binnen handbereik neerzetten en denk aan een neuszuigertje.

 

Vanaf 50 dagen na de conceptie zijn de foetussen te zien op een echo. De baarmoeder is nu zo groot dat de maag van de moeder bekneld kan worden. Geef haar vaker kleine porties eten. De vacht rond de tepels mag je wat bijknippen zodat de kittens makkelijker kunnen drinken na de geboorte. Maar knip niet teveel haar weg, want vaak hebben kittens al scherpe nageltjes!

 

In de zevende week kan je poes al wat moedermelk verliezen. Waarschijnlijk eet ze nu voor tien. Om te willen weten wanneer de bevalling waarschijnlijk gaat plaatsvinden, kan je de temperatuur van je poes rectaal opmeten. 12 tot 24 uur voor de bevalling daalt de temperatuur 1 graad.

 

Leg je hand op de buik van je poes en je voelt de kittens lekker bewegen! Je poes vindt je warme hand ook heerlijk.

 

In de negende week zijn de kittens sowieso geboren! Niets is zo vertederend als die kleine hummeltjes en als ze gaan drinken bij hun moeder. Heb je al leuke namen bedacht?

05-4-2018: nog 2 dagen voor ze ging bevallen

05-04-2018: nog 2 dagen voor ze ging bevallen

Aimee, Abel & Afra 4 dagen oud.